Overforbruk av klær er fortsatt den største miljøutfordringen vi har. Heldigvis skjer det en positiv utvikling hvor flere og flere har fått øynene opp for gjenbruk de siste årene, og billigkjedene lanserer “bærekraftige kolleksjoner”. H&M som tidligere har blitt kåret til årets etikkversting gjør stadig forsøk på å gjøre opp for de elendige ryktene, og lanserer med det sin H&M Conscious Exclusive kolleksjon. En ting er sikkert, bærekraft er kommet for å bli, og skal den positive utviklingen fortsette, er forbrukeren selv også nødt til å bidra. Her er 5 enkle steg til grønnere shoppingvaner.

1. Spring clean. Det første du bør gjøre, som passer våren perfekt, er å gå igjennom klesskapet ditt igjen. Prøv klærne dine på! Kanskje noen gamle klær du helt hadde glemt plutselig går perfekt med noe nytt du har gått til innkjøp av. Sy-om-dronnninga Jenny Skavlan kom med et veldig lurt tips en gang, nemlig det å ta bilde av antrekkene du oppdager. Det er ikke alltid lett å se for seg innholdet i skuffene sine. Lagre bildene i et eget garderobe-album på mobilen, slik at når neste kleskrise kommer, kan du til slutt bla igjennom denne mappen og garantert innse at du har noe i skapet du kan bruke. No more spontankjøp. Selg eller gi bort klærne du ikke ønsker lenger, det er helt sikkert noen andre som vil få glede av det!

2. Kommer jeg til å bruke denne 30 ganger? Still deg selv dette spørsmålet før du går god for et kjøp i butikken.  #30wears er en kampanje som ønsker å bidra til en redusert bruk og kast mentalitet. Består klesskapet ditt av klær du vil bruke flere ganger er det ofte også lettere å finne noe å ha på seg!

3. LÅN. Dette er en stadig økende trend, og man kan i dag selvfølgelig arrangere byttekvelder med venninnene sine, men det finnes også nå bedrifter som Fjong hvor du kan låne klær og vesker til en billig penge. Sjekk ut intervjuet vi gjorde med den innovative jentebedriften her.

4. Sustainable. Det er lurt å se etter klær som varer. Kvalitet foran kvantitet. Se etter stoffer som ull og lin. Bomull (gjerne organic) er fint, men ønsker du en fargerik genser blekner fargen lettere på bomullsgensere enn syntetiske stoffer. Denim kan man også ha evig!

5.Redesign og reparer. Mangler en skjorte et par knapper, er det faktisk gjort på en-to-tre og sette i nye. Det er skikkelig unødvendig å gå til innkjøp av en ny hvis den fortsatt er i orden ellers. Er en kjole ikke helt som du tenkte lenger, kanskje den kan bli til et superfint skjørt i stedet? Kanskje du til og med ender opp litt ekstra glad i plagget når det har blitt til noe nytt.

 

 

Translate »
Read previous post:
mitt favoritt plagg

mitt favoritt plagg

Close