Jeg har akkurat lagt en ferieuke bak meg, “oh man” for en ferie det har vært. Det vil si om du kan kalle det å reise med barn alene en uke til varmere strøk en ferie. Hadde du spurt meg for et år siden, hadde jeg aldri ville dratt alene på tur med barna, men vi har hatt en fantastisk fin tur og jeg gjør det gjerne igjen. Her er mine 5 tips for å gjøre reisen alene med barna (litt) enklere.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt venner av meg si ( inkludert meg selv ) etter å ha vært på ferie med barna, at de trenger en ny ferie. Å reise med barn kan være krevende, VELDIG krevende, selv med to voksne involvert. Hva som fikk meg til å dra alene med barna var lett, vi trengte tid sammen, vi tre, og med en gutt som snart starter på skolen visste jeg at dette var siste sjansen til å hoppe på en god gammeldags hoppepåtur med nye strenge skoleregler. Så jeg hoppet i det! Reaksjonene var mange, HVA skal du reise med to barn på ferie alene? Hva gjør du med bassengene? Sovetider? Flyturen? Transporten, og hva med søvn! Vel, det kan være vanvittig, men det er også gjennomførbart.

Reisen, flyturen osv..

Dette var det jeg gruet meg aller mest til, å reise alene med to barn. Det var derfor viktig at alt var tilrettelagt, så jeg valgte chartertur, der alt er organisert til punkt og prikke. Jeg valgte også et reisemål som ikke krevde for mange timer på fly og i transport. Vi har reist på mange lengre reiser som storfamilie, og så fort det blir flere enn fire timer på fly begynner barna å bli rastløse. Vi valgte derfor å reise til Rhodos på vår første “alene ferie”, flyturen tok akkurat fire timer, og reisen var lagt til tidlig på morgenen. Barna var derfor trøtte når vi ankom Gardermoen og jeg begynte å ane uro, vi spiste litt frokost og kjøpte et blad de skulle få lov til å åpne på flyet. Istedenfor å tilby barna ipad så fort vi kom opp i luften ( som så klart var klargjort med fullt batteri, filmer, spill osv ) så leste vi litt og gjorde rolige ting. ipad får dere først etter dere har sovet litt sa jeg. Og vipps, barna sov i 1.5 timer. Når de våknet var de sjeleglade for ipaden, og satt på den til vi landet. Skulle resten av reisen bli like enkel?

Flyplassen

Vel fremme i varmere strøk var neste utfordring å få hentet bagasje og vogn uten at barna mine løp til alle kanter. Jeg lot barna få lov til å stå ved bagasjebåndet sammen med meg for å se etter koffertene, eldstemann var ekstra ivrig og mens han fulgte med gikk jeg og hentet en tralle. Jeg satte minstejenta på toppen og vi lekte karusell. Det å inkludere barna var det lureste jeg hadde gjort, de viste seg å være supre hjelpere begge to og før vi visste ordet av det satt vi på bussen til hotellet. Mitt beste tips er uansett å be andre reisende om hjelp. Forklar at du er på reise alene om du trenger hjelp til å ta ned eller opp en vogn, eller å laste inn på bussen, det hjalp meg masse på veien.

Mat

Ok, så er all-inclusive kanskje ikke det mest spennende du kan spise, men for meg med to barn på ferie alene = perfekt! Men, også her så jeg noen utfordringer. Barna ble pent nødt til å sitte pent ved bordene de første dagene så jeg fikk hentet mat. Og det blir mye løping frem og tilbake. Men, her hjalp også det å inkludere barna, de fikk lov til å hente seg mat og drikke selv, litt søl er lov. Jeg orket ikke utfordringen med å bestille mat til hvert måltid, da mine ofte kan være sære i matveien. Med all-inclusive kan de smake på ny mat og samtidig få det de liker som pasta, osv.

Bading

Dette var også en av tingene jeg lurte på hvordan kom til å gå. Vi la oss midt i mellom to basseng, et som var tilpasset de små, et for de litt større. Jeg har en svømmedyktig sønn, men kjøpte en kul haifinne (badedings) som sikkerhet om jeg ikke fikk sett på han hele tiden. Og i stedetfor å ligge på solsengen satte jeg meg i bassengkanten og så barna mine.

Selskap

Reis med en annen voksen! Jeg fridde til en venninne med to barn som også trengte en husmorferie. Barna elsket å plaske i vannet sammen og vi fikk selskap i hverandre. Når kvelden kom hadde vi allikevel to forskjellige leiligheter og barna fikk fritt spillerom og litt pause, noe jeg tror alle tjente på. Vi endte allikevel på forskjellige fly med forskjellige tider, så om du trenger vennen din på reisen, sjekk billettene hehe.

Innstilling

Jeg har hørt så mange historier om det å reise med barn på tur alene, at jeg har tenkt at dette er mission impossible. Med den innstillingen så kunne bare alt bli bedre. Jeg visste at det kom til å bli slitsomt, og at jeg måtte gjøre alt selv, at ungene kom til å være trøtte på flyturen, og at det ville dukke opp situasjoner underveis som gjorde at jeg ville tenke “om jeg lukker øynene nå så er det ingen som tror at dette er mine barn”, men jeg visste at jeg måtte la det ligge og prøve å nyte ferien. Og vet dere hva jeg nøt.

Inkluder barna

Jeg tror med hånden på hjertet at det var dette som gjorde reisen alene med barna (litt) enklere. Barna fikk lov til å hjelpe til, jeg inkluderte de i alt, men jeg ga de også muligheten til å bli utfordret. De fikk mer frihet til å løpe rundt å leke ( jeg har barn som ikke løper bort til bassenget om jeg ikke er med ) og de fikk lov til å spise en ekstra is om jeg fortsatt ikke var ferdig med min egen middag. Vi gjorde alt for at vi skulle få en bra ferie.

Planlegg dagen

Vær ærlig med barna om hva som fungerer best og hvorfor vi ikke kan gjøre alt sammen på turen. Ikke legg inn strand og basseng til samme dag, da det blir for mye “farting” rundt med massevis av bøtter, håndklær, vogn osv.  Planlegg dagen og vær realistisk om hva du kan håndtere alene. Er du sliten, fortell barna at du har sovet dårlig så vi må ta det litt roligere i dag, dere trenger ikke å legge ut på tidenes sightseeing. Min erfaring er at barna er fornøyd med en strand, et basseng og en mamma som er tilstede.

Jeg har sett barna mine på en annen måte. Jeg har ikke hatt tid til å ligge på telefonen, jeg har badet, tatt vannsklie, tatt syke barn til legen, tatt alle netter, alle tidlige morgenen, sett på 5 Lollo Og Bernie Show, og er lykkelig etter ferie alene med to barn.

Translate »
Read previous post:
take off

  Det har vært litt stille fra meg, og ikke uten grunn. Jeg har nemlig tatt med meg kids alene...

Close