Ordene kom som lyn fra klar himmel fra venninnen min som er mer enn ti år yngre enn meg. Vi var på jobb sammen i København og jeg klagde over hvor varm og svett jeg var gjennom en hel dag, jeg tenkte egentlig jeg var i ferd med å bli syk jeg. Så kom setningen jeg ikke trodde jeg ville høre på mange år enda; du har sikkert kommet i overgangsalderen Janka.

«Er du frekk eller» sa jeg først og dunket borti henne med en arm så vinen hennes spratt ut av glasset hun sippet til, så lo vi begge to. «Jeg bare tuller, du kommer ikke i overgangsalderen før du er minst 60 år, du har litt igjen.» Så lo vi igjen. Kvelden gikk og vi hadde det så hyggelig, men hetetoktene tok ikke slutt. Det rant svette og endte opp i noe som kjentes som en liten sølepytt i navlen min. Hadde venninnen min rett? Var jeg kommet i overgangsalderen?

Fire glass senere og i taxi på vei til hotellet måtte jeg be taxi sjåføren om å åpne vinduet, og idet jeg entret hotellrommet mitt var desperat etter å kle av meg og ta en kald dusj. Jeg satte meg på sengen, tok opp macen og googlet for første gang i mitt liv ordene; tidlig overgangsalder.

Der sto symtomene mine på rekke og rad og de var ikke få; hetetokter, nattesvette, søvnproblemer, uro og konsentrasjonsvansker. Det var en rekke andre ulekre symptomer som også stemte med meg og mitt. Var det nå min fruktbare alder var forbi? Skulle jeg ikke kunne få flere barn? Jeg hadde bestemt meg for lenge siden at jeg var fornøyd med to fine små, men hadde jeg plutselig ikke “angrerett” om jeg ombestemte meg? Var det sånn at jeg skulle jeg bli “gammel” over natten? Og var det sånn at jeg virkelig var i overgangsalderen?

Jeg minnes med skrekk og gru min første menstruasjon, to dager før jeg fylte 11 år. Jeg var så ung at jeg festet bindet i skrittet ikke i trusene. Jeg husker den gangen at jeg spurte «skal jeg blø hver måned til jeg dør?» hvorpå svaret jeg fikk var «bare til du blir gammel.»  Var det nå rett etter at Kiwi har fått klippekort på tamponger og bind at jeg skulle miste mensturasjonen min i en alder av 38 år. Langt i fra gammel?

Jeg sluttet meg til google diagnosen min og la meg i hotell sengen min i København, det føltes som jeg la meg i mine siste ungdomsår, og at jeg ville våkne dagen etter som utdatert og i overgangsalderen.

Jeg våknet opp dagen etter i en dam i sengetøyet og med vått hår. Kroppen verket og jeg var blitt syk. Høy feber og influensa. Så hadde ikke google min gamle venn, rett allikevel. Den tidlige overgangsalderen var en god gammeldags influensa og jeg har litt igjen allikevel..

 

 

 

 

Translate »
Read previous post:
produktene som gjør deg klar til sommersesongen

Annonse Vi går mot lysere tider, og sommeren er rett rundt hjørnet, selv om det i dag snødde får vi håpe...

Close