NRKs nye storsatsing ‘THIS IS IT’ følger syv unge klesdesignere med store drømmer og et indre forventningspress. Blant disse finner vi nykommerstjerna Elnaz Gargari, som i fjor høst ble den første norske til å vinne Designers Nest under Copenhagen Fashionweek. Vi tok en prat med dama om den nye dokumentarserien, og hennes spennende prosjekter.

Hvem: Elnaz Gargari, 24 år.

Bakgrunn: Født i Finland, men tilbrakt mesteparten av sitt liv i Norge og Iran. Hennes kreative design er ofte inspirert av den persiske verden og politiske synspunkter.

Aktuell med: Nrk serien THIS IS IT og sin Limited Edition collab med det danske merket Beck Söndergaard .

Silkeskjerf fra Limited Edition kolleksjonen: Elnaz Gargari x Beck Söndergaard

Hei Elnaz! Inspillingen av serien er forbi, og det er snart premiere. Hva kan det norske folk forvente seg? –This is it er en dokumentar der vi alle er veldig ærlige og åpne om våre tanker, om det vi gjør nå, og det vi vil gjøre i tiden fremover. Det er mye opp og ned, triste og morsomme øyeblikk. Vi har valgt en tøff bransje som gir en ganske udefinert fremtid. Det føles ikke alltid like enkelt. Serien gir et veldig reelt innblikk i hvordan studentlivet faktisk er, men også den usikre veien ut i arbeidslivet. Serien er svært viktig for meg og jeg håper den kan virke inspirerende for andre unge mennesker som interesserer seg for klesdesign.

Det er ingen hemmelighet at avgangsstudentene på kles og kostymedesign på khio har en ganske tøff tilværelse mot bacheloren. Hvordan har det vært å ha et tv-team med på slep under denne prossessen?  -Jeg må le litt! For bachelortiden var på ingen måte en enkel periode! Det er den tiden du skal gi alt! Satse hundre prosent og vise hva du kan! Det er en periode du utfordrer deg selv til det ytterste, men også en veldig sårbar periode. Nrk teamet har vært med hele veien minus de individuelle veiledningstimene. De fikk vi heldigvis ha helt i fred. Under eksamen filmet de oss sy opp ting vi hadde sydd feil, og fikk komme nært på prosessens mange frustrasjoner. Med et filmteam tilstede følte man selvfølgelig et ekstra press når man visste at hele Norge kom til å få se det hvis jeg fucket det til. Men kanskje det også pushet oss litt ekstra til å gjøre det enda bedre?

//PORTRAITS OF ABSENCE// photo: @johannessunde

Et innlegg delt av Elnaz Gargari (@elnazgargari)

Den norske motebransjen vokser seg stadig større og flere norske designere utmerker seg internasjonalt. Utenlandsk presse har begynt å snuse skikkelig på den norske moteuken og vi er i en spennende fase full av nytenking, nysatsinger og selvtillit. Studentene fra serien har valgt et studie det er uhyre vanskelig å komme inn på, men de får på ingen måte en gratis billett inn i motebransjens fremtid. 

Overgangen fra studenttilværelsen til arbeidslivet er nok blitt tøffere nå enn noensinne. Hvordan har tida vært? –Jeg tar jo en master nå på KHIO, så jeg har hatt en veldig jevn overgang, der jeg fortsatt er student , men også gjør prosjekter utenfor. Det blir automatisk enormt mye å gjøre, men det er også slik jeg liker det. Jeg har full tro på at norsk mote er i endring og i en veldig viktig periode nå. Bransjen vokser og får mer oppmerksomhet, en bølge som trigger oss nykommerne, men som også gjør det tøffere å bli lagt merke til.

Gratulerer som første nordmann til å vinne Designers Nest i københavn noensinne! Hvordan opplevdes det og hvilke muligheter har det gitt deg i ettertid? -Tusen takk! Det var en fantastisk følelse. Det var mange interessante kolleksjoner der, mange talenter. Da jeg så meg rundt, tenkte jeg at alle disse her har samme drøm som meg. De vil også gjøre sitt ytterste for å lykkes i motebransjen. Du innser at du ikke har mulighet til å slutte eller ta pause, men at du konstant må jobbe for å få det til. Bli bedre og utvikle deg selv. Det var en fantastisk opplevelse og nå har jo Norge vunnet to ganger på rad, nå som Axel Enqvist fra KHIO vant denne sesonges Designers Nest. Trodde jeg aldri skulle bli så glad over noen andres accomplishment!  Å vinne Designer Nest ga meg selvtillit og mestringsfølelse.

Dagen etter Elnaz vant Designers Nest møtte hun Anna Sødergaard i Danmark. Hun var facinert av hennes illustrasjoner, og spurte om hun kunne tenkt seg å gjøre en collaboration med Beck Söndergaard. Elnaz ble videre invitert på et brainstorming møte, og fikk sjansen til å møte de flese ansatte. De ble enige om å designe en tote bag og et silkeskjerf, og hun fikk gjøre akkurat som hun ville uten godkjenning fra brandet.

-Dette betydde veldig mye for meg, at de har troa og respekt for det jeg gjør. Dette prosjektet har vært et av de morsomste prosjektene jeg har gjort, hele prossesen var utrolig interessant og lærerik. Lærte masse av Anna selv. Hun er en inspirasjon, generelt når jeg ser kvinner når så langt, blir det en inspirasjon for meg. Jeg fikk møte mange fra bransjen via denne collaben, og det ble motiverende å se hvor hyggelige og godhjertede folk faktisk er.

-Skjerfet jeg designet, er en illustrasjon av en eksplodert klokke; den tiden jeg holdt på med skjerfet var den tiden jeg hadde mange deadlines med korte mellom rom. Det er en eksplodert klokke av alle mine tidligere illustrasjoner, en collage på en måte. Vakre elementer med masse glade farger, for selv om det er stress, så liker jeg egentlig å ha mange ting på gang.

Totebaggen, er inspirert av den følelsen jeg hadde under designers nest, det med at det er så mange kreative der ute. Et hode som eksploderer av kreativitet. Kolleskjonen er veldig fargerik. Selv om jeg går i mye i svart til daglig, er jeg veldig glad i farger og liker å se farger rundt meg!

I tillegg til collaben med Beck Söndergaard har høsten vært en intens periode for den tjuetre år gamle jenta.Høsten var en veldig intens periode, masse prosjekter, men gøy var det jo. For å trekke ut noen har jeg vært med på Space by Adidas, designet antrekk for Linda i P3 gull, utstilling under uncontamineted Oslo. Planen er å forsette med slike prosjekter som kan bli gjort ved siden av studiet.

Vi gleder oss til å følge serien som har premiere 2. April, og tror vi kommer til å få se Elnaz og andre fra serien i den norske motebransjens fremtid. 

Headerfoto: med tillatelse fra NRK. Journalist: Anna Johansen

Translate »
Read previous post:
mitt aller beste stylingtips

Ny fast spalte på bloggen! Jeg deler mine aller beste stylingtips!

Close