Lisa(26) og Solveig(30) møttes da de studerte klesdesign på kunsthøgskolen i Oslo. De delte klippebord under bacheloroppgaven i 2014 og fant umiddelbart tonen. Siden da har de skapt klesmerket ‘Raske Rêvêr’ og blant annet fått vist seg frem på Oslo Runway og Designers Nest i København. Astrid S har turnert verden rundt iført Raske Rêvêr, og er blant de mange som har lagt merke til den norske designer-duoen. Vi møtte jentene på Skippergata 22 for en liten prat.

//Oslo Runway

Hvorfor Raske Rêvêr? S: -Vi hadde lyst til å jobbe med dyrevelferd, og Lisa hadde også jobbet med dette i sin bachelor-kolleksjon. Jeg hadde jobbet litt med sportstøy, og vi var også begge veldig interessert i dette. Så vi mikset disse to interessene. L: Vi var også inspirert av franske designere, og i navnet lekte vi litt med ordet “Révér” som på fransk betyr drømmer. S: Vi lager klær som skal se raske ut. Dermed ble Raske Rêvêr til, et ordspill som handler om raske klær, men også en drøm om dyrevelferd.

Hvordan oppstod brandet? Lisa: -Vi delte klippebord det siste semesteret på Khio, og jobbet med å produsere hver vår bachelorkolleksjon. Da ble vi veldig godt kjent, og begynte etterhvert å snakke om hva vi skulle gjøre etter khio. Vi så at vi hadde mange like ideer som vi kunne leke med, fant mye inspirasjon i hverandre, og startet å tulle med tanken om å skape et brand sammen. Etter sommeren 2014 begynte vi å dele atelier på Grunerløkka. Der startet også idearbeidet og etterhvert også produksjonen.

Hvordan oppstod interessen for klesdesign? 

S: -Vanskelig å svare på, for min del var jeg veldig interessert i tegning fra tidlig av, og ble mer og mer interessert i klær. Så ble det en drøm om å komme inn på skole og også lære meg å sy skikkelig. L: -Jeg har vel aldri vært noe spesielt flink på skolen faglig, men jeg hadde en stor fascinasjon for fashion da jeg var tenåring. Da jeg gikk på videregående gikk jeg også en sommer på St.Martins i London. Det var ekstremt inspirerende å gå i gangene der Stella McCartney og de virkelig store designerne har vært tidligere. Jeg var der i syv uker og lærte illustrasjon. Deretter la jeg inn alt siste året for å komme inn på Khio.

Jentene forteller at for å komme inn på klesdesign på khio må man igjennom to opptaksprøver. Den første delen består av oppgaver man løser, som blir til en individuell søknadsportifolie. I andre runde blir man innkalt til å gjøre ulike oppgaver som går over to dager på skolen. Det er en krevende og intensiv prosess. Året Lisa og Solveig søkte seg inn på skolen ble de to av åtte personer som kom inn.

I august fikk jentene være med Bikbok Runway Award 2017 hvor et knippe heldige nykommere får muligheten til å vise seg frem for motenorge.

Hvordan vil dere beskrive kolleksjonen dere viste frem?

Det er en rakett-rask bade/ride kolleksjon – inspirert av Nadia Comaneci (tidligere turner), full av sommer sol og lek. Å få vise oss frem på Oslo runway var veldig stilig, det gav oss mye pressedekning og det var profesjonelt utført.

Vil dere beskrive dette som den største challengen hittil?

-Jeg tror vår egen regisserte visning på Deichmanske filial på Grünerløkka i 2015, var den største utfordringen og mestringen vi har gjort. Selv om det ikke var på et like profesjonelt nivå- var det fint at så mange venner stilte opp. På Bikbok Runway awards fikk vi en runway, og var mye mer strippet. Det var det kun klærne som talte for seg selv. På Deichmanske fikk vi skape alt det visuelle på catwalken i tillegg, og vi hadde også et samarbeid med NOAH. Det ble fullt hus og stormende jubel. Det skapte en enorm mestringsfølelse.

Hva inspirerer dere?

-Vi blir veldig inspirert av tidligere sportsgrener og 70 tallet. Vi moderniserer det, og vil at folk skal føle seg raske. Vi er selv to sporty jenter som driver med buldring og klatring, noe som igjen kanskje bidrar til en sterkere tilknytning til akkurat sportsklær.

Hva skiller dere fra andre norske designere?

-Vi prøver å lage klær som folk kan bruke. Vi legger oss et sted mellom mote og sportsklær, noe ikke så mange andre gjør. Raske Rêvêr er ikke veldig typisk skandinavisk/minimalistisk stil. Vi bruker masse farger, og bruker for eksempel bevisst ikke svart i noen av klærne.

Hvordan er hverdagen til norske designspirer i dag?

S: –Vi jobber ved siden av, jeg arbeider med kostymer og Lisa studerer tekstil kunst i Canada. Det er en slags kombi-hverdag, hvor vi i deler av året arbeider intenst sammen med merket og hvor vi resten av året gjør hvert vårt samt. mye planlegging.

Jentene forteller at Vancouver Fashionweek gjerne vil ha de med til våren 2018. De er enige om at dette er noe de skal forsøke å få til, men at første prioritet nå er å få investorer med på laget så de kan produsere opp kolleksjonene de allerede har. Etterspørselen er stor, men designet er også avansert, og det er vanskelig å finne håndverkere som har mulighet til å produsere det. 

Foto: Marte Garman

Noen råd til andre som drømmer om å bli designere?

-Vi tenker at det er essensielt å finne noe man er personlig engasjert i så man har en genuin og ærlig tilnærming til klærne man lager. Det er viktig at man har det gøy, det skal ikke være et mareritt å være klesdesigner selvom det kan virke ekstremt hektisk. Som et råd vil vi så klart anbefale å samarbeide, det gjør at man kanskje er mer stolt og selvsikker over det man lager fordi vi har en kritikk og dialog sammen underveis.LagreLagre

Har dere noen skumle planer fremover annet enn å produsere opp kolleksjonene?

Ja, vi har lyst til å lage ny vinterkolleksjon!!

Vi heier masse på Solveig og Lisa, og gleder oss til å se hva Raske Révér finner på videre. LagreLagre

Foto: Adrian Klungsøyr og Oslo RunwayLagreLagre

@raskerever instagramLagreLagre

LagreLagre

LagreLagreLagreLagre

LagreLagreLagreLagre

LagreLagre

 

LagreLagre

LagreLagre

Translate »
Read previous post:
video: den perfekte no-makeup foundation

Jeg har testet Clinique Even Better Glow for den perfekte basen til min partymakeup OG jeg har lagd en video...

Close