Jeg brukte størsteparten av tenårene på å tenke på hvordan jeg så ut, spiseforstyrrelser tok over livet mitt og jeg syntes at livet var råttent.  Mens jeg sammenlignet meg selv med noen få glossye magasiner har ungdom som i dag vokser opp en helt annen utfordring. I 2017 har sosiale medier glorifisert livet vårt. Ungdom har en helt annen sammenligning med konstant påvirkning av oversminkede, perfekte og syltynne influencere, instagrammere, bloggere og kjendiser med perfekt hud, perfekt liv og en garderobe de færreste bare kan drømme om. 

Det er lett å skylde på media for våre oppfatninger av virkeligheten. Media har i en årrekke airbrushet modeller i glossye magasiner, slanket de tynne modellene enda tynnere, fått det perfekte til å bli enda mer perfekt – og vi vanlige dødlige føler oss som troll i sammenligning. Men er vi ikke egentlig våre verste fiender?

Er det ikke vi selv som skaper en kultur for sammenligningen som tidligere ikke eksisterte? Vi forvrenger og manipulerer oss selv i sosiale media, det er ikke lenger media som kan ta skylden. For er det ikke slik at vi faker vårt eget liv i sosiale medier?

Gjennom facebook, instagram, snapchat, youtube, twitter og blogger viser vi kun det vi ønsker å vise frem, hvordan det er bak fasaden, er det kun de nærmeste som vet, om de er heldige. Vi pakker inn livet vårt i sosiale medier, så det skal se perfekt ut, slik at andre kan ha en oppfatning av det du selv ønsker at var virkelig. slik faker vi livet vårt i sosiale medier.

Det er blitt vanlig å redigere bilder før det postes. Det er ikke bare bloggere og magasiner som redigerer seg selv lenger, de som snakket høyest om denne forferdelige greia å redigere seg selv, gjør akkurat det nå, i sosiale medier. Og de som er blitt redigert av media, har fortsatt å redigere seg selv. The girl next door, hun som alle vil være – hun redigerer seg mest sannsynlig også.

Det er så tilgjengelig, med apper som enkelt gjør at du kan legge på fine filtre, tannblekingfunksjoner, som gjør at du ikke ser feit ut ovenfor venner og gamle klassekamerater. Det kan virker som det er helt greit å slette sine egne feil og gjøre seg selv nesten perfekt – men, det er jo ikke deg, og når du ser andre på den måten på sosiale medier er det som oftest ikke dem heller, og jeg tror det er lurt å tenke over dette når vi sitter og sammenligner oss selv med det perfekte. For hva er det perfekte?

Vi er mennesker. Det er meningen at vi skal se unike og forskjellige ut. I 2017 lager alle en bildehistorie og komponerer sine liv, om det er den perfekte selfien vi bruker 100 bilder på å ta, om vi legger på filter, bruker apper for å se perfekte ut, eller om det er den sunne maten vi vi har lagd som vi poster – eller et bilde som viser komplett lykke med den du er sammen med, i realiteten vet ingen hvordan det er bak lukkede dører.

Vi er alle blitt eksperter på å lage reality, vi komponerer våre egne liv til perfeksjon, men det er ikke ekte. Vi bruker mer og mer tid på sosiale medier, og vi følger mennesker som perfeksjonerer livene sine, og vi sammenligner og kritiserer våre egne liv gjennom å fake.

Livene våre er rotete, det ligger skittentøy på gulvet, leker rundt,hybelkaniner, vi søler kaffe på klærne våre, drikker for mye på fest og vi spiser junk og godterier, vi har valker, vi legger på oss, vi blir eldre, vi får rynker og grå hår. Det er slik det er ment å være. Vi er ikke de menneskene vi alltid later til å være på nettet, og takk Gud for det.
Kanskje det er på tide å kaste litt virkelighet tilbake i sosiale medier? Hva tror dere?

Les også: På dette bildet er jeg tjukk (i hue)

Translate »
Read previous post:
dette er mitt hemmelige prosjekt

Få en sneakpeek på det hemmelige prosjektet jeg har jobbet med og få med deg bakomfimen med KappAhl

Close