No more body shaming

Jeg husker det godt, det var rett etter min andre fødsel at jeg dro på den lokale sjappa for å stelle føttene mine. De tærne jeg ikke hadde klart å se på flere måneder for en stor mage skulle endelig få litt pleie. Innehaveren av den lokale sjappa her er asiatisk, snakker gebrokkent norsk og ser fantastisk ut, jeg har tatt meg selv i å tippe alderen hennes når jeg har sammenlignet rynker i pannen. Hun kunne ha vært på min alder, men noe sier meg at hun er myyyyye eldre. Hun sender meg alltid en kryssild av utallige spørsmål. Denne gangen var heller intet unntak, men jeg syns det var greit 9 måneder i en boble var endelig over og jeg kunne “leve livet”, litt skravling kunne jeg tåle, jeg kunne endelig se føttene og tærne mine igjen

Med haltende norsk spurte hun meg “Hvor gammel er du?» «Hvor er du født?» «Hvor mye du gjør?” “Hva mannen din gjøre?” Også kom spørsmålet, “Når du føde?”, jeg tenkte først at det bare var dårlig norsk, men etter at jeg kikket på henne et par ganger så forstod jeg at hun egentlig mente “Når skal du føde”???

Først, ble jeg irritert. så ble jeg flau. Også svarte jeg stolt og litt flau på samme tid, jeg fikk en baby for to uker siden jeg. Jeg ble møtt med tomme blikk, og med litt empati. Jeg så meg rundt i salongen og så på andre mulige mødre som var langt unna sin siste fødsel i trente kropper og så ned på magen min som fortsatt var der etter et keisersnittet to uker før, jeg gikk fortsatt i gravidebukser også for det var det eneste jeg klarte å få på meg, og som kjentes behagelig etter inngrepet.

I stabler av magasiner på neglsalongen spotter jeg nybakte mammaer iført bikinier på stranden i Cabo kun få uker etter et keisersnitt, eller rett fra fødestuen til Victorias Secret catwalk . Og vi møter til enhver tid hyllest til kvinnen som kommer seg raskt etter fødsel, det er ikke uvanlig å ha overskrifter som “tilbake etter baby”, eller “slik fikk hun tilbake kroppen sin”. Vekttap har blitt underholdning for magasiner

Sexy mamma har fått et nytt liv etter at kjente personligheter og superkjendiser har vist kroppen sin etter fødsler også her til lands. Kvinner hylles for  den “olympiske innsatsen” om de kommer tilbake til formen på 1-2-3, men kvinner som ikke finner tilbake til formen skammer seg. Personlig er jeg en sunn dame, men jeg ser fortsatt tegn på graviditetene mine, jeg har et lite heng på magen jeg ikke blir kvitt og jeg har fått slappe pupper. Jeg sverger at jeg kunne slengt en over hver skulder sånn som de er blitt etter ammingen. Om det er genetisk aner jeg ikke, men yummy mummy begrepet lå ikke helt hos meg, det tok litt tid før jeg følte meg vel. Etter at jeg kom ut av ammetåken tenkte jeg ” Herregud, hva har skjedd med kroppen min? ”

Det er forventet at du kommer deg tilbake i form raskt etter en fødsel, rett etter at du viser frem den vakre babyen din følger gjerne kommentarer som; så bra du ser ut, hvor mye vekt har du gått ned, gikk du opp masse under graviditeten osv. Sjelden kommer spørsmål som, hvordan har du det med barnet ditt, hvordan går det med alt sammen?

Det er rett og slett blitt fab moms vs flab moms.

Så du ut som Caroline Berg Eriksen før du fikk barn? Nei? ok, det er ingen som dømmer deg for det, vi kan ikke alle se like ut. Men, så fort man har født begynner man sporenstraks å sammenligne seg med andre og noe som ikke var utgangspunktet ditt til å begynne med. God damn for en dame sier jeg bare! Hun så fantastisk ut før graviditeten, under graviditeten og rett etterpå – og hvorfor har vi fokus på hvordan noen andre ser ut.

Vi bor i en utseende-besatt kultur. En av våre største dyder som mennesker er vårt store ønske om å stadig forbedre oss. Og på samme måte som kvinner kan ha alt, og klarer alt er oppfatningene som man har laget seg om at alle blir supermodeller straks etter fødsel som regel usanne, de færreste av oss har ikke genene til at det er mulig. Vi er rett og slett forskjellige, noen bruker lengre tid, andre hopper inn i gamle bukser etter to dager. Meningen med posten er ikke å tråkke på noen føtter, men rett og slett gi en oppfording til oss kvinner om at vi må ta oss en bolle og slappe av litt – jeg tror vi får det mye bedre med oss selv. Slutt å være flau over kroppen etter fødselen, fokuser på hva kroppen din har fått til i stedetfor.

Jeg syns vi andre dødelige, ikke supermodellene skal slutte å være så harde mot oss selv! Slutt å legge press på deg selv og på alle andre så kan kanskje våre barn elske sine egne barn engang akkurat som deg, uten å hate kroppen sin samtidig

Photo Nathalie Helgerud

Translate »
Read previous post:
lag de fineste eggene til påske frokosten

Sjekk ut verdens fineste, søteste egg som ikke krever noe talent for å få til. Hurra, påsken er reddet i...

Close